معرّفی و بررسی انشای دلگشا: INTRODUCTION AND REVIEW OF THE HEARTWARMING ESSAY (Al-Aasar, 2025)
نسخه های خطّی یکی از گنجینه های ارزشمند ادبی هستند. بسیاری از این دستنوشتهها تصحیح شده اند و بسیاری دیگر همچنان در غبار فراموشی در کتابخانه ها و مجموعه های شخصی هستند. انشای دلگشا یکی از  این آثار ارزشمند است. مصنّف این اثر مهتاب رای از منشیان اواخر قرن یازدهم و اوایل قرن دوازدهم هجری است. دربارۀ این مصنّف اطّلاع چندانی به دست نیامد. امّا از فحوای نامههایش معلوم است که او فنّ انشاگری را آموخته است و چند بار به عنوان منشی برای صاحب منصبان هندی و انگلیسی کار کرده است. این اثر مجموعه ای از دویست و سیزده نامه است که بیشتر آنها را خادمی نوشته و برخی دیگر قلمی دیگران از جمله استاد او لچهی رام است. نامهها از فاصلۀ زمانی یکهزار و نود و نه تا بعد از یکهزار و صد و پنجاه نوشته شدهاند.مخاطبین نامهها طیف وسیعی را از صاحبمنصبان عالیرتبه تا دوستان و اقوام خادمی و دیگر نگارندگان نامهها دربرمی گیرد. این پژوهش بر آن است تا به معرّفی و تصحیح این اثر بر اساس نسخۀ دستنویس منحصر به فرد موجود از این اثر که در کتابخانۀ دانشگاه پنجاب لاھور نگهداری میشود، بپردازد.